Artırılmış Gerçeklik (AR) Metaverse'i Nasıl İnsanlaştırabilir?

Artırılmış Gerçeklik (AR) Metaverse'i Nasıl İnsanlaştırabilir?

Diego Di Tommaso, Ethereum Blockchain tarafından desteklenen açık kaynaklı bir AR platformu olan OVER'ınCOO'su ve Kurucu Ortağıdır. 

Meta veri deposu ve Web3 konuşulduğunda, sanal gerçeklik (VR) hakkında çok şey duyuyoruz . Artırılmış gerçeklik (AR) nadiren konuşmada ortaya çıkar ve ikisi genellikle konuya tam vakıf olmayanlar arasında eşanlamlı olarak karıştırılır. Daha da önemlisi, ortaya çıkan iki teknoloji arasındaki net ayrım, meta veri deposunun geleceği için geniş kapsamlı etkilere sahiptir.

VR ve AR Nedir ? VR ve AR Farkı Nedir ?

VR, kullanıcılara VR kulaklıkları gibi özel ekipmanlar kullanarak etkileşimde bulunabilecekleri tamamen yapay bir 3B ortam sağlarken, AR dijital teknoloji ile kullanıcının fiziksel ortamının bir entegrasyonudur. Kısacası, AR kullanıcıları, gerçek dünya ortamlarının üzerine yerleştirilmiş dijital bilgilerle tamamen sürükleyici bir karma ortam deneyimi yaşarlar.

AR, şimdiye kadar meta veri tabanını çevreleyen konuşmalarda sonradan akla gelen bir düşünceydi. Ancak AR, Web3 teknolojilerinin toplu olarak benimsenmesinin eksik anahtarıdır.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma , uzmanların %54'ünün metaverse'in 2040 yılına kadar günlük hayatımızın tam olarak işleyen bir özelliği olacağını tahmin ettiğini ortaya koydu.

Aynı şekilde, uzaydaki kayda değer sayıda uzman, kullanıcıları "real" gerçeklik unsurlarıyla dolu bir dünyayı tercih edeceklerini e bu nedenle AR uygulamalarının V2'den daha yaygın olarak kullanılacağını öngörüyor.

Aslında, AR'nin çekiciliğinin bir kısmı basit olmasında yatıyor: kullanıcılar bu yeni dijital ortamı deneyimlemek için bir akıllı telefondan başka bir şeye ihtiyaç duymuyor. Erişilemezliği benimsemeye engel olarak gösteren Web3 şüphecileri ile AR, meta veri deposunun kullanıcı tabanını genişletme potansiyeline sahip ve pahalı ekipman veya teknik bilgilerle yükü olmadan daha geniş bir kullanıcı etkileşimi getirir. Google'ın yeni akıllı gözlükleri piyasaya sürme planları , bu alanda çok fazla büyüme anlamına geliyor. Tabii ki, şık bir güneş gözlüğü takmak, hantal bir VR setini taşımaktan çok daha moda.

AR, kullanıcının ortamını değiştirmediği için daha kullanıcı dostu bir deneyim sunar. Bunun yerine, onu geliştirir. Sonuç, kullanıcının bulunduğu fiziksel ortamla teması kaybetmeden, gerçek zamanlı olarak fiziksel dünyadan soyutlanmış dijital bilgilerle daha insani bir deneyimdir.

AR teknolojisi, meta veri deposuna erişilebilirliği artırmanın ötesinde, bir dizi endüstriyi kapsayan bir dizi potansiyel kullanım senaryosuna sahiptir. 

Örneğin, eğitim alanında AR, bilim öğrencilerinin hücre yapılarını yakından incelemelerini sağlayabilir. Hacimli ekipmana ihtiyaç duymadan, bu teknoloji onlara hücresel yapıların inceliklerini anlamak için yakınlaştırma ve uzaklaştırma yeteneği verebilir. Mimarlık öğrencileri, yaratımlarının fiziksel dünyaya gerçekte nasıl uyduğunu görebilirler. “Görmek inanmaktır” sözü bir anda gerçek oluyor. Öğrencilerin AR'yi deneyimlemek için üniversitelerde özel odalara ihtiyacı olmayacak çünkü sadece bir akıllı telefon yeterli olacak.

Reklam ve perakende sektörleri, AR'nin faydalarından yararlanmaya başladı bile. Aslında, bu teknolojinin bir versiyonu İsveçli mobilya devi IKEA tarafından akıllı telefon uyumlu uygulamaları IKEA Place aracılığıyla zaten kullanılıyor. Uygulama , kullanıcıların satın almadan önce gerçek ölçekli 3D mobilyaları sanal olarak kendi alanlarına yerleştirmelerine izin vermek için AR'den yararlanıyor . Metaverse Moda Haftası sırasında tutulan metaverse teknolojisi ile moda, reklam ve perakendenin birleştiğini düşünürsek, AR ile birleştiğinde bu alandaki fırsatların sonsuz olduğundan emin olabiliriz.

Meta veri deposunun yeni, zorlayıcı deneyimler sunduğu bir sektör oyundur. 

Blok zinciri ve NFT'lerin tanıtılması, içerik oluşturucuların oyun içi varlıkları tasarlamasına ve takas etmesine olanak tanır. Gerek takım çalışması, gerekse oyuncuların bu varlıkları bir oyundan diğerine getirmesine dahi olanak tanımaktadır. AR'yi bu karışıma dahil etmek, oyuncuları gerçek, mevcut ortamlara yerleştirerek yepyeni bir deneyim alanı oluşturur. 

Pokemon GO il AR örneğiydi ve oyuncuları oturdukları yerden gerçekliğin fiziksel dünyadaki yolculuklarını gerçek zamanlı olarak takip eden bir versiyonuna götürüyordu. AR ile, metaverse'deki oyuncular, görevlerini tamamlamak için stratejiler geliştirirken karakterlerinin bulunduğu ortamları daha iyi inceleyebilirler.

AR, meta veri tabanında kapsayıcılığı kolaylaştırır ve daha insansı bir kullanıcı deneyimine olanak sağlar. 

Bir dizi güçlü avantaj ve kullanım durumuyla, AR teknolojisini meta veri deposuna entegre etmenin fiziksel ve sanal dünyalar arasındaki boşluğu kapatacağı açıktır. Sonunda, kullanıcılar gerçekliğin rahatlığını bırakmadan metaverse'nin avantajlarından yararlanabilecekler.