Ethereum nedir?

Ethereum nedir?
Ethereum nedir?

2015'te piyasaya sürülen Ethereum, piyasa değeri bakımından Bitcoin'in ardından en büyük ikinci kripto paradır. Ama Bitcoin'in aksine dijital para olmak üzere tasarlanmamıştır. Ethereum'un kurucuları blok zincirlerinin güvenlik ve açıklık özelliklerini alıp bu özellikleri çok geniş çaplı uygulamalarda kullanan yeni bir küresel, merkezsiz hesaplama platformu geliştirmek üzere yola çıktı.  

Finansal araçlar ve oyunlardan karmaşık veri tabanlarına kadar her şey şimdiden Ethereum blok zinciri üzerinde çalışmaktadır. Bu blok zincirinin gelecekte ulaşabileceği potansiyelin tek sınırı ise geliştiricilerin hayal gücüdür. Kâr amacı gütmeyen Ethereum Vakfı'nın da belirttiği gibi: “Ethereum neredeyse her şeyi kodlamak, merkezsizleştirmek, güvenlik altına almak ve takas etmek için kullanılabilir.”

  • Ethereum popüler bir yatırım aracı ve varlık deposu hâline geldi (ayrıca aynı Bitcoin gibi, aracısız olarak değer göndermek veya almak için kullanılabilir).

  • Ethereum blok zinciri, geliştiricilerin çok çeşitli uygulamalar geliştirmesine ve çalıştırmasına olanak tanır: oyunlar ve gelişmiş veri tabanlarından karmaşık merkezsiz finansal araçlara kadar. Bu da geliştiricilerin aracı olarak banka veya diğer herhangi bir kuruluşa ihtiyaçları olmadığı anlamına gelir. 

  • Ethereum tabanlı uygulamalar, "akıllı sözleşmeler" kullanılarak geliştirilir.Akıllı sözleşme, diğer kâğıt sözleşmeler gibi, taraflar arasındaki anlaşmanın koşullarını belirler. Ancak eski moda sözleşmelerin aksine akıllı sözleşmeler, katılımcı taraflardan birinin anlaşmanın diğer tarafında kimin olduğunu bilmesine gerek kalmaksızın, koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak uygulanır. Üstelik bunun için herhangi bir aracıya gerek yoktur. 

  • Bitcoin gibi Ethereum da tek bir şahsa ait olmayan veya tek bir şahıs tarafından işletilmeyen açık kaynaklı bir projedir. İnternet bağlantısı olan herkes bir Ethereum düğümünü çalıştırabilir ve ağ ile etkileşimde bulunabilir.

  • Tıpkı Bitcoin'in merkezsiz blok zincirinin dünyanın herhangi bir yerindeki iki yabancının, arada bir banka olmaksızın para göndermesine veya almasına olanak tanıdığı gibi, Ethereum'un merkezsiz blok zinciri üzerinde çalışan akıllı sözleşmeler de geliştiricilerin kesinti, sansür, dolandırıcılık veya üçüncü tarafların müdahalesi olmaksızın tam olarak programlandığı gibi çalışacak karmaşık uygulamalar geliştirmesine olanak tanır

Stabil kriptolar (akıllı sözleşme yoluyla değeri dolara sabitlenmiş olan DAI gibi), merkezsiz finans uygulamaları (topluca DeFi olarak bilinir) ve diğer merkezsiz uygulamalar (veya Dapp'ler), Ethereum tabanlı popüler yenilikler arasındadır.